Parhaat raketit tukun hintaan

TILL NYTT ÅR

Dags
Timmar
Minuter
S

En pionjär inom miljöansvar i fyrverkeribranschen



Artikeln är uppdaterad december 2023

Vi är ett av de första fyrverkeriföretagen i Europa och till och med i världen som åtar sig att minska utsläppen. Vi har arbetat hårt i flera år för att göra detta och har bevisligen minimerat klimatpåverkan från vår verksamhet sedan 2020. Vi arbetar med klimatfrågan genom en frivillig koldioxidmarknad för en hållbar värld. Vi vet också att konsumenter vill göra ansvarsfulla val när de köper fyrverkerier. Därför kommer vi att fortsätta vårt klimatarbete med beslutsamhet och entusiasm.

Rakettitukkus klimatarbete idag

Vi beaktar våra utsläpp fullt ut i vårt klimatarbete och har lyckats minska dem. Som en del av vårt imponerande klimatarbete främjar vi finländska verifierade kolsänkor som stöder ytterligare skogstillväxt. Rakettitukku har löst in verifierade inhemska klimatenheter från kolsänkeprojekt för 10 000 euro, vilket motsvarar 357 ton kolbindning. De klimatenheter som Rakettitukku löste in täcker helt utsläppen från den egna verksamheten, Scope 1 och Scope 2, vilket inkluderar förbränning av bränslen i fordon som används av Rakettitukku och köpt energi i anläggningar som förvaltas av företaget. De täcker även Scope 3-utsläpp från affärsresor, pendling, användning av sålda produkter och avfallshantering, all avfallshantering inom företaget, produktdistribution och en stor del av alla logistikutsläpp. Projektens koldioxidbindning bidrar till Finlands mål om koldioxidneutralitet 2035. Ytterligare skogstillväxt innebär mer virkestillväxt jämfört med tillväxt utan behandling.

Mer information om bakgrunden till miljöarbetet

Den frivilliga koldioxidmarknadens goda praxis förtydligades i februari 2023 med mer exakta kriterier för riktmärket för koldioxidneutralitet, inklusive ett krav på utsläppsredovisning för alla utsläppskällor och en offentlig klimatfärdplan. I praktiken var man också tvungen att besluta om man skulle stödja klimatenheter genom inlösen för målet Kolneutralt Finland 2035, vilket innebär inlösen av inhemska klimatenheter, eller om man skulle sträva efter koldioxidneutralitet för företag, vilket innebär inlösen av endast utländska klimatenheter.

Från och med 2024 flyttar vi den årliga beräkningen av koldioxidavtrycket till början av april, samtidigt som vårt räkenskapsår. Detta gör det lättare att övervaka förhållandet mellan utsläpp och omsättning. Beräkningen, som kommer att vara klar i slutet av 2023, kommer att ge en mer exakt bild av fördelningen av utsläppen. Detta kommer att möjliggöra att göra mer noggrannare planer för minskning av utsläppen.

Du kan läsa mer om Raketukus ansvar här

Vårt klimatarbete är under ständig utveckling

År 2022 var vi ett koldioxidneutralt företag, men eftersom kriterierna för koldioxidneutralitet blir alltmer exakta uppfyller vi dem inte längre helt, även om vår beräkning omfattar alla våra utsläpp. Trots den ändrade beräkningen ligger våra klimatåtgärder på minst samma nivå som tidigare och utvecklas ständigt.

För 2022 års koldioxidavtryck löste vi in certifierade inhemska skogsbaserade kolsänkeprojekt och internationella Gold Standard-certifierade skogsskyddsprojekt. Nu stöder vi alltså målet om ett koldioxidneutralt Finland 2035 och de inhemska klimatenheterna. Vi utvecklar kontinuerligt utsläppsredovisningen och rapporteringen i linje med riktlinjerna i den nya handboken som publicerats av regeringen. (Opas vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden hyviin käytäntöihin: Vapaaehtoisten ilmastotekojen edistäminen ilmastoyksiköillä. Laine, Anna; Ahonen, Hanna-Mari; Pakkala, Anna; Laininen, Jenni; Kulovesi, Kati; Mäntylä, Iris (2023-02-01))

Partnerskap med Green Carbon

Vår partner i beräkningen av koldioxidavtrycket är Green Carbon Finland Oy. Beräkningen baseras alltid på Greenhouse Gas Protocol (GHG). Det är ett växthusgasprotokoll, en standard som utvecklats för att beräkna miljöpåverkan. Beräkningarna tar hänsyn till utsläppen från Rakettitukku som helhet, enligt Scope-klassificeringen. Detta ger en korrekt bild av storleken på företagets koldioxidavtryck och gör det möjligt att identifiera de viktigaste områdena för utsläppsminskningar.

Scope 1 inkluderar direkta utsläpp av växthusgaser, till exempel från företagets bilar. Scope 2 tar hänsyn till utsläpp från produktion av köpt energi, såsom el, värme och nedkylning. När vi beräknar Rakettitukkus koldioxidavtryck tar vi även hänsyn till indirekta utsläpp i Scope 3 från slutanvändningen av produkter och inköp av varor och tjänster. Klimatpåverkan vid användning av fyrverkerier beräknas i termer av CO2e. I övrigt används generella emissionsfaktorer för beräkningen.

hiilineutraali  kotimainen sertifigaatti.

Utsläpp motsvarande 115 personer per år

Rakettitukkus produkter tillverkas i Kina och beräkningen av koldioxidavtrycket börjar i den lokala fabriken. Vår beräkning av utsläpp har utvecklats. Tidigare började den i avgångshamnen i Kina eftersom det inte var möjligt att få tillräckligt exakta uppgifter om tillverkningen. För vissa utsläppsfaktorer hoppas vi fortfarande på att få mer detaljerade utsläppsfaktorer i framtiden, men bästa möjliga faktorer har använts för beräkningen.

Beräkningen tar hänsyn till alla importerade produkter och deras påverkan under användning, förutsatt att alla importerade fyrverkerier används. I praktiken säljs eller används inte alla importerade produkter under samma år, men denna beräkningsmetod lämnar verkligen inget utrymme för underskattning av utsläppen.

De totala CO2e-utsläppen från raketverksamheten 2023 (referensperiod 1.10.2022-30.9.2023) var 1192 ton. Det kan låta mycket, men om man jämför det med CO2-utsläppen från en enda finsk person (10,3 ton, Sitra), motsvarar det de årliga utsläppen från cirka 115 personer.

Vi har inga utsläpp från köpt energi

Användning av fyrverkerier generar endast 4% av utsläppen

Majoriteten (52%) av Rakettitukkus utsläpp kommer från produkttillverkningen. Den näst största andelen av utsläppen genereras när produkterna reser från Kina till Finland och transporteras till våra försäljningsplatser. Transport står för (33%) av de totala utsläppen och distribution för (5%). Logistikutsläpp räknas i Scope 3.

Endast 4% av våra utsläpp kommer från användningen av de fyrverkerier vi säljer och 3% från deras slutbränning. Mindre än 2% av vårt koldioxidavtryck består av avfallshantering och affärsresor.

Vi har inga Scope 2-utsläpp, dvs. utsläpp från köpt energi, eftersom vi bara använder energikällor med nollutsläpp. Vi köper förnybar el och minskar förbrukningen genom solpaneler på kontoret och användning av bergvärme på lagret.

Rakettitukkus koldioxidavtryck består därför till största delen av tillverkning och logistik av produkterna. Detta gör att våra utsläpp motsvarar alla grossistföretag i Finland som importerar och säljer produkter från Asien

Volymen på våra totala utsläpp påverkas mest av volymen på de produkter vi importerar. Rakettitukkus CO2e-utsläpp år 2023 (referensperiod 1.10.2022-30.9.2023) är 1196 ton. Eftersom beräkningen av koldioxidavtrycket nu även omfattar tillverkningen är utsläppssiffrorna för tidigare år inte jämförbara. År 2022 var våra utsläpp 672 ton, men då ingick tillverkningen och inte logistiken i Kina i beräkningen. Vi har dock lyckats minska andelen andra utsläpp, inklusive mängden importerad plast.

I förhållande till omsättningen är Rakettitukkus koldioxidavtryck 161,7 ton CO2e / miljoner euro.

Showness indikerar inte förorening

Fyrverkerier betraktas ibland som en stor förorening, men så är inte fallet. Som nämnts utgör användningen av produkterna endast 4 % av Rakettitukkus koldioxidavtryck. Uppfattningen om föroreningar kan bero på att fyrverkerier i sig är spektakulära och verkar avge rök när de avfyras. Fyrverkerier är också kända för sin "krutlukt", som orsakas av en liten mängd svavelföreningar som det mänskliga luktsinnet är känsligt för. I verkligheten är det mesta av röken kondenserad vattenånga. De fina partiklar som bildas vid krutförbränning är i stort sett identiska med de partiklar som bildas vid t.ex. trafik, vedeldning eller brinnande ljus. I fyrverkerier förstörs de faktiskt mer fullständigt på grund av tillräcklig temperatur, medan förbränningen är mer ofullständig i till exempel trafikgenererade fina partiklar. Dessutom är krutmängderna i fyrverkerier relativt små och fyrverkerier används inte dagligen.

Tillverkningen av fyrverkeripjäser sker till stor del manuellt eller med enkla maskiner och kräver inte mycket energi, dyra produktionsanläggningar eller andra miljöskadliga åtgärder, till skillnad från tillverkningen av t.ex. elektronik. Under årens lopp har de pyrotekniska massorna för fyrverkerier blivit mycket mindre giftiga och miljövänligare. Till exempel är bly och arsenik som tidigare användes i den "sprakande massan" nu förbjudna i fyrverkerier enligt Reach-förordningen. Under flera år har cancerframkallande ämnen, som klorerade aromatiska kolväten, inte fåtts användas i pyromassor för fyrverkerier.

Som den största försäljaren av fyrverkerier för konsumenter konsumenter i Finland och genom vår egen import kontrollerar vi naturligtvis produktkvaliteten och säljer endast CE-märkta produkter.

Så gör ett mer ansvarsfullt val och köp dina fyrverkerier från Rakettitukku !

KÄLLOR

Opas vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden hyviin käytäntöihin: Vapaaehtoisten ilmastotekojen edistäminen ilmastoyksiköillä. Laine, Anna; Ahonen, Hanna-Mari; Pakkala, Anna; Laininen, Jenni; Kulovesi, Kati; Mäntylä, Iris (2023-02-01)

Determination of Particulate Matter Emission Factors of Common Pyrotechnic Articles. Keller, Fritz; Schragen, Christian. (2021-02-10)

sarjakuva rakettitukun ilmastotyöstä. sarjakuva rakettitukun ilmastotyöstä.